Program - Konkurencija

Imagine_small_web

Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared

Director: Stefan Schwietert / Country: GER/CH/UK / Year: 2015 / Running time: 83 min /

Zamislite da se probudite jedno jutro i da je sva glazbe nestala. Svi glazbeni instrumenti, sve glazbene snimke, sve je nestalo. Svijet bez glazbe. Čak štoviše, zamislite da se ne možete uopće sjetiti kako glazba zvuči i kako je nastala. Sjećate se samo da je nekad postojala i da je vam je bila važna, kao i cijeloj cvilizaciji. Ali, želite ju čuti još jednom. Sada zamislite ljude koji se okupljaju da stvaraju glazbu samo sa svojim glasovima i bez toga da znaju kako bi glazba trebala zvučati. Glazba koju stvaraju dio je „The 17“.

dominguinhos

Dominguinhos

Director: Joaquim Castro, Eduardo Nazarian, Mariana Aydar / Country: BRA / Year: 2014 / Running time: 86 min

Sasvim osobno – upoznajte kralja brazilske glazbe!

Dominguinhos je provokativan, senzualan portret legendarnog brazilskog skladatelja, harmonikaša i pjevača Dominguinhosa (‘Mali Dominik’). Putem rijetkih arhivskih snimki i glazbenih isječaka s međunarodno poznatim umjetnicima, uključujući Gilberta Gila , Gala Costu, Hermeta Pascoala, Djavana, Nara Leão i Luiza Gonzaga , DOMINGUINHOS prati put jednog glazbenog genija i pionir je u predstavljanju suvremene brazilske glazbe svijetu. Rođen u siromašnoj, ali glazbeno talentiranoj obitelji, Dominguinhos je bio harmonikaško čudo te je postao majstor glazbenih žanrov, poznat po popularizaciji brazilske glazbe. Njegov rad istaknut je u  različitim žanrovima od bossa nove, tropicalia, funka, jazza i još mnogih drugih. Dominguinhos je brazilsko nacionalno blago koji je postao i međunarodna senzacija te je svuda u svijetu predstavljao životnu i radosnu brazilsku glazbu više od šezdeset godina.

cold-world-poster

Hot Sugar’s Cold World

Director: Adam Bhala Lough / Country: USA/FRA / Year: 2015 / Running time: 85 min /

Djelo međunarodno priznatog redatelja Adama Bhala Lougha i izvršnih producenata Davida Gordona Greena, Dannyja McBridea i Jody Hill, Hot Sugar’s Cold World topla je priča koja potajice promatra život Mozarta modernog doba, Nicka Koeniga (Hot Sugar) koji stvara glazbu koja je u cijelosti izrađena od zvukova iz svijeta oko njega. Nick živi san svakog mladog glazbenika, ali kada njegova djevojka, poznata internetska zvijezda reperica Kitty, odlazi na turneju, oni raskidaju vezu. Nick tada leti u Pariz, gdje je odrastao, kako bi nastavio sa svojim životom,  pri tom ‘loveći’ jedinstvene i egzotične zvukove koje pretvara u ritam. Hot Sugar svakodnevno prolazi kroz lude avanture, susreće neke fascinantne ljude te uči sve ono što je potrebno da opstane kao umjetnik.U filmu se pojavljuju bivši članovi hip hop sastava Das Racist, legendarni redatelj Jim Jarmusch (Broken Flowers, Only Lovers Left Alive), svjetski poznati astrofizičar i znanstvenik, Dr. Neil deGrasse Tyson (Cosmos on FOX), komičar Martin Starr (HBO’s Silicon Valley) te mnoštvo drugih glazbenika.

mad tiger spff

Mad Tiger

Director: Jonathan Yi, Michael Haertlein / Country: JAP/USA / Year: 2015 / Running time: 82 min /

Peelander – Z nije običan bend. Kada jednom publika vidi njihove skandalozne budalaštine na pozornici, poput ljudskog kuglanja i kostima osebujnih boja, ne treba puno da povjeruje da ovaj japanski art-punk bend dolazi s druge planete. Nakon petnaest godina sviranja u New Yorku i turneja diljem svijeta, Peelander Red odlučuje otići iz benda te mijenja dnos prema svom najboljem prijatelju Peelanderu Yellowu. Sve to dovodi do dramatičih promjena u ovoj jedinstvenoj, zarazno zabavnoj grupi.

 

they-will-have-to-kill-us-first_small_web

They Will Have To Kill Us First

Director: Johanna Schwartz / Country: UK / Year: 2015 / Running time: 105 min /

Glazba je srce Malinske kulture. Međutim kada su 2012. godine islamski pripadnici tvrdolinijaške grupe okupirali sjeverni Mali, proveli su jedno od najtežih tumačenja šerijatskog zakona u povijesti i u Maliju zabranili sve oblike glazbe.

Radio postaje su uništene, glazbeni instrumenti spaljeni, a glazbenici su se suočili s raznim oblicima mučenja, čak i smrću. Preko noći, cijenjeni malijski glazbenici bili su prisiljeni na skrivanje ili izgon iz Malija. No, umjesto da ostave svoje instrumente, glazbenici se započinju boriti za svoju kulturnu baštinu i identitet koristeći glazbu kao svoje oružje protiv nasilja koja je opustošilo Mali.

They Will Have To Kill Us First započinje s prizorom glazbenika u bijegu, otkrivajući rijetke snimke džihadista, prikazujući život u izbjegličkim logorima, slijedeći opasno putovanje glazbenika svojim domovima u opustošenim gradovima te na kraju, svjedoči nastupu dvije ženske protagonistice na prvom javnom koncertu u Timbuktu od kada je glazbe zabranjena.

Priče ovih umjetnika prikazane su bez uljepšavanja – u jednom trenutku su srceparajuće, ponekad inspirativne, a ponekad nevjerojatno frustrirajuće dok ih gledamo kako se bore za svoju budućnost donoseći teške izbore.

Glazbu za film napisao je Yeah Yeah Yeah Nick Zinner, a u filmu je korištena i glazba napoznatijih malijskih glazbenika.

They Will Have To Kill Us First donosi publici ljudsku stranu sukoba u Maliju te priču o iznimnoj hrabrosti malijskih glazbenika suočenih sa svojim najvećim strahovima.

RavingIran

Raving Iran

Director: Susanne Regina Meures / Country: CH / Year: 2016 / Running time: 86 min /

 

Anoosh i Arash središnji su likovi teheranske underground techno scene. Umorni od skrivanja od policije i svoje stagnirajuće karijere, odluče organizirati još jedan, posljednji,  techno rave party u opasnim uvjetima u pustinji Teherana. Tada pokušavaju okušati  sreću prodajući svoje ilegalno tiskane albume, no kada Anoosh biva uhićen, čini im se da više nema nade. Međutim tada primaju poziv jednog od najvećih techno festivala u svijetu. Po dolasku u Švicarsku, njihov san se ostvaruje. Nižu se radijski i novinski intervjui, a milijuni ravera kao i ostali DJ-i, lansiraju ih u skroz novi svijet.

Međutim, euforija brzo nestaje i vraćaju se u realnost kada shvate da im ističe viza te moraju donijeti odluku:  Trebaju li ostati u Europi ili se vratiti u Iran…?

 

i shoot bi kidude

I Shoot Bi Kidude

Director: Andy Jones / Country: UK/Tanzania / Year: 2015 / Running time: 74 min /

Bi Kidude, buntovnica i rokerica poznata po brzom govoru i neprestanom pušenju (‘chain smoking’) koja  je i navodno najstariji izvođač na svjetskoj glazbenoj sceni, oteta je 2012. godine u dobi od 102 godine. Andy Jones, redatelj nagrađivanog biografskog filma o Bi Kidude „As Old As My Tongue“, vraća se u Zanzibar istražiti okolnosti te otmice. Intenzivno je to i osobno putovanje koje govori o životu i smrti legende, a redatelj se upliće u misterij posljednjih dana života Bi Kidude.

I Shot Bi Kidude s jedne strane je egzotičan, a s druge, vrlo blizak publici. Dijelom  ljubavna priča, dijelom drama, a dijelom odraz na trajni utjecaj slave i filma te također i podsjetnik za sve nas da radimo ono što nas čini sretnima, dok još možemo.

Soul Boys of the_small_web

Spandau Ballet: Soul Boys Of The Western World

Director: George Hencken / Country: UK  / Year: 2014 / Running time: 110 min /

Soul Boys of the Western World putovanje je kroz 80-te u ​​društvu grupe Spandau Ballet, legendarnog britanskog glazbenog sastava. Ovaj dokumentarni film priča je o grupi mladića iz londonske radničke klase koji su stvorili globalno glazbeno carstvo, ali po cijeni koju nitko od njih nije mogao zamisliti. Uključujući filmove iz kućne produkcije članova benda te također i prikazivanje novootkrivenih materijala, ovaj film nas vodi u srce jedne ere, kroz kulturni, politički i osobni prikaz koji formira pozadinu benda priči. Ovo je film ne za samo ljubitelje benda ili one koji gaje nostalgiju za 1980-ima, nego za svakoga tko je ikada iskusio prijateljstvo i gubitak.ei